Tuesday, January 6, 2009

Vanad ja uued kombed

Vanad kombed erinevad tänapäeva omadest palju. Vanasti pidid lapsed hakkama juba varakult füüsilist tööd tegema. Mida suuremaks laps kasvas, seda rohkem vanemad temalt nõudsid. Tänapäeval ei pea lapsed eriti üldse füüsilist tööd tegema. Näiteks põldu harima või karja kasvatama. Muidugi ka tänapäeval lapsed aitavad oma vanemaid, aga siis lihtsamate kodutöödega. Riideid ostetakse aga poodidest. Vanasti pidi need aga ise valmis tegema. Ja riided olid poistel ja tüdrukutel ühised. Tänapäeval tehtakse tüdrukutele ja poistele eraldi riideid.
Mängud on kah täiesti erinevad. Tänapäeval istuvad poisid ainult arvutis ja mängivad arvutimänge. Kasutatakse puldiga juhitavaid instrumente ning muid imevidinaid. Väikesed tüdrukud lippavad roosades baleriini kostüümides ringi, käes mitu erinevat barbiet ning muude plastmassist leludega.
Vanasti aga olid lapsed palju õues. Mängiti enamasti õuemänge ning lapsed valmistasid ise oma lelud. Tüdrukud valmistasid endale riidest ja nukud. Poisid kasutasid kastaneid, oksi, kive, lehti ja muud sellist, mida loodus jagab.

No comments: